آمریکا متحدان خود را برای ممنوعیت از استفاده از شبکه 5G تحت فشار قرار می دهد.
شاید اگر از کاربران موبایل درباره بزرگترین و پرطرفدارترین شرکت های سازنده موبایل های هوشمند بپرسیم ، همه آنها از اپل و سامسونگ به عنوان دو رقیب اصلی و دو برند محبوب یاد می کنند. جالب است که حتی برخی از طرفداران اپل این برند را محبوب تر از سامسونگ دانسته و ادعا دارند که میزان فروش اپل بسیار بالاتر از رقیب دیرینه خود است. اما آمار و شواهد چیز دیگری را نشان می دهد.
یکی از بزرگترین اعجوبه ها در تولید اسمارت فون ها و سیستم های مخابراتی که اکنون نیز پرچم دارد ارائه نسل جدید اینترنت یعنی اینترنت 5G است، گویا قصد دارد در این رقابت سامسونگ و اپل را به حال خود رها کند. آنها در آستانه گذر کامل از این دو برند نیز هستند.
آسیایی ها در صدر
هواوی بزرگترین برند تولید کننده اسمارت فون در کشور میلیاردی چین بزرگ می باشد. این برند البته تولیدات خود را تنها به موبایل های هوشمند محدود نکرده و تولیدات خود را در زمینه مخابرات و برخی دیگر از تکنولوژی های روز دنیا نیز گسترش داده است. کسانی که اخبار تکنولوژی های به روز دنیا را دنبال می نمایند، می دانند که آنها هر روز در حال تولید یک تکنولوژی عالی در سطح جهانی هستند.
همین چندی پیش بود که آنها در رقابت با رقیب دیگر آسیایی خود یعنی سامسونگ ، موبایل هوشمند تاشو خود را نیز روانه بازار کرده و یک شگفتی بزرگ را در جهان تکنولوژی رقم زدند. اتفاقی که باعث افزایش سرعت رشد سهام این شرکت بزرگ نیز شد.
اما آمارهای فروش موبایل های هوشمند چه رده ای را برای هواوی نشان می دهند؟ اگر آمارهای چند سال اخیر فروش موبایل های هوشمند در جهان را بررسی نماییم ، این آمارها نشان از صدرنشینی موبایل ها و تولیدات سامسونگ در جهان را دارند. سامسونگی ها گوی سبقت را در ابن باره از همه برندها ربوده اند و چند سالی است که در حال یکه تازی در فروش اسمارت فون های فوق مدرن جهان هستند. تولیدات سامسونگ هر ساله تبدیل به یک شگفتی می شود و آنها حتی در تولید این تکنولوژی ها سال های زیادی است که اپل را به راحتی پشت سر گذاشته اند.
اشاره کردیم که هواوی اقدام به تولید موبایل هوشمند تاشو نمود، اما این تولید قبل از هواوی توسط سامسونگی ها و با تولید سامسونگ گلکسی فولد رونمایی شد. اما رده دوم فروش گوشی های هوشمند متعلق به کمپانی هواوی است. آنها در چند ماهه آخر سال 2019 از همه 350 میلیون فروش موبایل های هوشمند در جهان، 66 میلیون فروش را به خود اختصاص دادند و در این رده بندی پشت سر سامسونگ و جلوتر از اپل استیو جابز قرار گرفتند.
البته بسیاری از کاربران این رتبه بندی و کسب این مقام را از جانب هواوی به دلیل جمعیت بسیار بالای چین می پندارند و اقبال عمومی این اسمارت فون را در سایر کشورهای جهان خیلی بالا نمی دانند.
هواوی در حال تبدیل شدن به یک رقیب بزرگ
هواوی در حال حاضر در زمینه سیستم های مخابراتی تبدیل به یکی از بزرگترین کمپانی های دنیا شده و آنها پرچم دار و پیشگام ارائه اینترنت نسل 5G نیز در جهان هستند. زیر ساخت های بسیاری از کشورهای آسیایی، اروپایی و حتی آمریکایی تا چندی پیش با استفاده از تجهیزات هواوی انجام گرفته و آنها در حال حاضر بزرگترین ارائه دهنده این اینترنت در جهان هستند.
تبدیل شدن هواوی به بزرگترین ارائه دهنده خدمات 5G در جهان اما خیلی به مزاق آمریکایی ها خوش نیامده است. آمریکایی ها در هفته پیش به طرز عجیبی اعلام کردند که هواوی با گسترش شبکه های اینترنت 5G در جهان به دنبال جاسوسی برای دولت چین بوده و آنها در صدد هستند تا با این تجهیزات همه کاربران جهانی را در اختیار خود داشته باشند.
این ادعا در درجه اول به شدت توسط مدیران هواوی تکذیب شد و آنها هر گونه سوء استفاده از داده های خصوصی کاربران را رد کردند. اما دلیلی که این ادعا را بیش از پیش پر رنگ تر نموده و به این شایعه رنگ دیگری می بخشد، رابطه بسیار نزدیکی است که میان مدیر هواوی و دولت چین وجود دارد. آنها از سال ها قبل ارتباط بسیار نزدیکی داشته و در پروژه های مختلف کمک حال یکدیگر بوده اند. اما هواوی این ارتباط را به هیچ وجه به تجهیزات آنها در سرتاسر جهان مربوط ندانسته و ادعا کرد که این فقط یک ادعای بی پایه و اساس از طرف آمریکایی ها است.
هواوی جاسوس شایعه یا واقعیت؟
قضیه از این قرار است که این ادعای آمریکایی تنها جنبه سیاسی و جاسوسی نداشته و به گواه بسیاری از کاربران و متخصصین این ادعا می تواند به دلیل رقابت بالای آمریکا و چین در مسائل اقتصادی و تجاری و ارائه زیر ساخت های اینترنت 5G توسط آمریکا باشد. اما تا چه حد این ادعا درست بوده و یا اینکه آمریکا دلایل روشنی برای ادعای خود آورده باشد، هنوز به هیچ وجه مشخص نبوده و ثابت نشده است.
با این حساب نه فقط کاربران معمولی بلکه حتی کشورهای اقتصادی بزرگ دنیا هم نمی توانند در این بار تصمیم درستی اتخاذ کرده و جبهه خود را به طور دقیق مشخص نمایند.
فشارهای آمریکا
ادعاهای آمریکا مبنی بر جاسوسی هواوی از اطلاعات کاربران و اطلاعات امنیتی کشورهای جهان تنها در همین ادعا باقی نمانده و آنها به شدت هم پیمانان خود در اروپا را تحت فشار قرار دادند تا قراردادهای خود را با هواوی برای ساخت زیر ساخت ها و ارائه خدمات اینترنت 5G کنسل نمایند. این فشارها البته خیلی هم بی نتیجه باقی نمایند و در فرصت کوتاهی نیوزلند، استرالیا و برخی دیگر از هم پیمانان آمریکا به این طرح پاسخ مثبت داده و طرف آمریکا را در این بحث سیاسی – اقتصادی گرفتند.
آمریکا البته به این میزان همکاری بسنده نکرده و از سایر کشورهای بزرگ نیز خواسته تا هواوی را از قراردادهای ارائه اینترنت 5G خود حذف کنند. اتفاقی که برای برخی از کشورها مانند بریتانیا به این سادگی ها هم نخواهد بود. زیرا برخی از کشورها در حال حاضر زیرساخت های خود را با هواوی جلو برده اند و چنین اتفاقی در آنها نیاز به سال ها زمان خواهد داشت.
بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا اعلام کرد که بریتانیا به دنبال گسترش تکنولوژی 5G در داخل کشور خود بوده و دستور کار دولت وی پیشرفت این تکنولوژی ها در سال های آینده توسط خود این کشور خواهد بود.
اما آنها نمی توانند تا آن موقع همه قرارداد ها و خدمات هواوی را در بریتانیا حذف نمایند و همچنین چیزی در حال حاضر اماکن پذیر نمی باشد. علاوه بر آنها آلمان نیز هنوز این ادعای آمریکا را نپذیرفته و هنوز در حال بررسی های موارد مختلف در این باره می باشد.
بریتانیا و هواوی با مجوزهای محدود
از این رو در روزهای اخیر نخست وزیر بریتانیا اعلام کرد که قائل به دریافت خدمات اینترنت 5G از طرف هواوی البته با مجوزهای محدود می باشد. آنها به هواوی اجازه ارائه این خدمات را در مکان های عمومی و معمولی را داده و در جاهایی که از موارد امنیتی و حساس بریتانیا محسوب می شود، به هواوی اجازه ورود نخواهند داد. البته این تصمیم به منزله پذیرش طرح آمریکا نبوده، زیرا قسمت های امنیتی و حساس بریتانیا در مقابل کلیت زیرساخت های این کشور خیلی وسیع نخواهد بود.
جانسون همچنین ادامه داد که در حال حاضر هر 4 اپراتور همراه و اینترنتی این کشور از خدمات هواوی استفاده می نمایند و امکان حذف کامل هواوی و خدمات آن از این کشور وجود ندارد.
در این میان شورای امینت بریتانیا نیز به این ادعاها واکنش نشان داده و در اطلاعیه ای اعلام کردند، که آنها به هیچ وجه اجازه حضور فروشنده های پرخطر را به قسمت های امنیتی و حساس بریتانیا نخواهند داد و هیچ کشور ثالثی حق حضور در این فضا ها را نخواهد داشت. آنها هواوی را از جمله فروشندگان با ریسک بالا تلقی نمودند.
حال باید دید که آمریکا به این تصمیم بریتانیا چه واکنشی نشان خواهد داد. اما چیزی که روشن است این است که به نظر می رسد آنها از این تصمیم بریتانیا به شدت عصبانی بوده و قصد دارد فشارهای خود را بر بریتانیا برای پذیرش این طرح چند برابر نمایند.
هواوی پر رنگ تر از همیشه
این چالش های جهانی که درباره هواوی مطرح است به وضوح نشان می دهد که آنها در سال های آینده تبدیل به یکی از بزرگترین صادر کننده های تکنولوژی روز موبایل ها و اینترنت در جهان خواهند بود. در ایران نیز در حال حاضر بسیاری از مودم های ارائه دهنده اینترنت ساخته برند هواوی بوده و بعید نیست که زیرساخت های اینترنت 5G در ایران نیز به هواوی سپرده شود.
با این وجود باید انتظار داشته باشیم که در سال های آینده اسمارت فون های ساخته شده هواوی حتی بالاتر از برندهای سامسونگ و اپل تبدیل به برند اول جهانی شده و کاربران به خاطر استفاده از اینترنت نسل پنجم آنها که شده به جمع کاربران هواوی اضافه شوند. البته سامسونگ و اپل نیز اعلام کرده اند که در سال آینده اسمارت فون های خود را با اینترنت 5G داخلی ارائه خواهند داد.