تمام دردسرهای شیوع کرونا ویروس در چین روی تکنولوژی
در چند هفته گذشته شاهد شیوع یک ویروس بسیار خطرناک بوده ایم که از کشور چین آغاز شده و در حال حاضر در نقاط مختلف دنیا گسترش یافته است. اما در این هفته از مجله خبری موبایل سلام قصد داریم خطرات و دردسرهای این ویروس کشنده را روی تکنولوژی و بازار آن بررسی نماییم. حتماً می دانید که اقتصاد دنیا در حال حاضر تحت تأثیر این ویروس قرار گرفته و به سختی در حال عبور از آن است و بسیاری از کشورها با راهکارهای پیشگیرانه قدرتمند توانسته از ورود این ویروس به کشور خود جلوگیری نمایند. اما تأثیر آن بر روی اقتصاد جهان امری اجتناب ناپذیر بوده است.
تأثیر مستقیم این ویروس روی اقتصاد جهانی به صورت مستقیم در روند پیشرفت و ارائه تکنولوژی های نوین که منشأ و مبدأ بسیاری از آنها کشور چین می باشد نیز تأثیر گذاشته و در هفته گذشته شاهد افت برخی از کمپانی های بزرگ و تعطیل شدن دفاتر برخی از آنها در نقاط مختلف جهان بوده ایم. اما تأثیرات این ویروس روی تکنولوژی روز دقیقا کدام ها بوده و راه های رفع این دردسرها در آینده به چه صورت خواهد بود؟ در ادامه متن می خواهیم پاسخی به این چالش بدهیم.
تأثیرات اولیه ویروس کرونا روی تکنولوژی
اگر اخبار تکنولوژی را در هفته های گذشته مرور کرده باشید متوجه برخی خبرهای مربوط به تعطیلی برخی دفاتر کمپانی های بزرگ ارائه دهنده این خدمات شده اید. اکثر کمپانی ها دفاتر اصلی خود را در چین تعطیل نمودند. تعطیلی هایی که قبلاً پیش بینی شده بود تا 10 فوریه ادامه داشته باشد اما اکنون شاهد هستیم که این تعطیلی ها به ماه مارس نیز کشیده خواهند شد. این تعطیلی ها با توجه به مصادف شدن آنها با سال نو چینی تأثیرات منفی زیادی روی فروش محصولات این کمپانی ها گذاشته و باعث نگرانی زیاد آنها شده است. رفتار فروشگاه های مختلف در این زمینه را در ادامه با هم بررسی می کنیم.
در همان روزهای اولیه شیوع ویروس کرونا شرکت های بسیار بزرگی مانند سامسونگ، اپل، مایکروسافت، تسلا و گوگل اعلام کردند که قرار است دفاتر خود را برای مدتی نامعلوم در چین تعطیل نمایند. برخی از این شرکت ها حتی به همین نیز بسنده نکرده و برخی دیگر از دفاتر خود را در شرق آسیا به حالت تعلیق درآوردند. تعطیلاتی که اکنون زمان پایان آنها مشخص نشده و معلوم هم نیست که تا کی ادامه خواهند داشت.
اپل در پیامی حتی متذکر شده بود که احتمالاً این تعطیلی ها تا 10 فوریه ادامه خواهند داشت و سپس دفاتر خود را باز خواهد کرد. البته آنها این تصمیم را منوط به رعایت پروتکل های بهداشتی و کنترل ویروس در منطقه کرده بودند. در آن زمان نیز تصور می شد تا 15 فوریه تمام این برنامه ها به سرانجام رسیده و دیگر نگرانی از بابت این ویروس در چین وجود نداشته باشد. در حال حاضر شاهد هستیم که چند هفته از آن زمان گذشته و هنوز هم اپل اقدام به بازگشایی دفاتر خود نکرده است. این می تواند ضرر هنگفتی برای اقتصاد اپل در سال جدید میلادی باشد که به این راحتی ها قابل جبران نخواهد بود. آنها حتی موفق به باز کردن دفاتر خرده فروشی خود در چین نیز نشده اند و این باعث نگرانی زیادی برای مدیران اپل شده است.
آمازون شرکت دیگری است که از همان روز ابتدا هیچ واکنشی نشان نداد. آنها دفتری در ووهان که سرمنشا اصلی شیوع این ویروس بود نداشتند و سایر دفاتر خود را نیز در پکن، شنزن، شانگهای و یا گوانگژو نبسته بودند. البته آنها به کارمندان خود اعلام کردند که می توانند فعلا به چین سفر نکنند. همچنین به کارمندانی که در چین حضور یافته بودند نیز اعلام نمود تا مدت 14 روز می توانند کارهای خود را از داخل خانه های خود انجام دهند.
در این مشیان شرکت هایی مانند فیس بوک، ال جی و ریزر نیز به کارمندان خود توصیه کرده بودند که فعلا از سفر به چین پرهیز نمایند. البته فیس بوک دفتری هم در چین ندارد. البته در صورتی که این شرکت ها چنین توصیه ای هم نداشتند، رسیدن کارمندان به چین به این سادگی ها امکان پذیر نبود زیرا حدود 50 کشور ارتباط هوایی و زمینی خود را با چین کاملاً قطع کرده و هیچ پروازی به چین صورت نمی گرفت.
تولیدات داخل چین
البته این تمام ماجرا نیست. بسیاری از برندهای درجه یک جهان بزرگترین مراکز تولیدی خود را در چین دایر کرده اند و محصولات این برندها از طریق کشور چین تولید و به همه جای جهان عرضه می شد. شیوع این ویروس باعث کاهش تولیدات و عرضه این محصولات در سایر نقاط جهان نیز شده است که این می تواند ضررهای مالی آنها را چندین برابر بیشتر نیز نماید.
بسیاری از برندهای سازنده تلفن های هوشمند، هدست های معتبر، عینک های واقعیت مجازی، اتومبیل و برخی لوازم جانبی موبایل ها همگی در چین تولید شده و از این رو تولید آنها در چند هفته گذشته با خطرات زیادی همراه بوده است. آیفون و ایرپاد اپل نیز در این کشور توسعه یافته تولید می شود و اکنون اپل مدعی شده احتمالاً در عرضه این محصولات خود در سایر نقاط جهان نیز با کمبود مواجه خواهد شد. یک خطر اقتصادی بزرگ برای فروش که می تواند یک سال مالی وحشتناک را برای آنها رقم بزند. بسته شدن کارخانه Foxconn مانند آب سردی بر پیکره این تکنولوژی ها بود. کارخانه ای که عمده تولیدات آنها در شعبات آن صورت می گیرد.
حتی شعبه شهر گوانگژو این کارخانه که به شهر آیفون نیز شهرت دارد، با دستور مستقیم مدیر خود کارخانه به حالت تعلیق در آمد تا این دردسر مخصوصاً برای اپل، بزرگ و بزرگ تر شود. مدیران این کارخانه برای این تصمیم خود حتی منتظر نظر دولت چین نیز نمانده و کارکنان خود را از خطر ابتلا به این بیماری کاملاً مصون نگه داشتند. البته بسیاری از کارکنان آنها نیز بعد از تعطیلات سال نو میلادی امکان برگشت به چین را نداشتند.
شرکت Quest قبلاً به کاربران خود قول داده بود تا نسخه جدید هدست های خود را در اوایل ماه فوریه روانه بازار کرده و در دسترس عموم قرار دهد. اما شیوع ویروس کرونا باعث شد تا آنها نیز این ارائه را به زمانی دیگر موکول نمایند. در حال حاضر آنها تاریخ 10 مارس را برای این عرضه انتخاب کرده اند. البته اگر تا آن موقع ویروس کاملاً کنترل شده باشد.
ایسوس نیز به طرفداران بازی Rog Phone 2 اعلام کرد تا زمان وجود ویروس کرونا این بازی در دسترس نخواهد بود. کمپانی تسلا نیز در ارائه مدل جدید ماشین های خود تأخیر یک تا یک و نیم هفته ای را پیش بینی کرده و به کاربران خود اعلام کرده است که باید کمی بیشتر منتظر بمانند.
هیچ شرکتی در حال حاضر قادر به از سرگیری کارها و تولیدات خود به صورت صد در صد نیست. تنها برخی از کارخانه ها که کمی از محل شیوع این ویروس دور می باشند، تعدادی از خطوط تولیدی خود را هنوز حفظ کرده اند. هواوی نیز یکی از کمپانی هایی بوده است که به دلیل نزدیکی به ووهان در حال حاضر نتوانسته کارهای خود را مانند قبل از سر بگیرد. البته شیائومی و لنوو با کمی فاصله کارخانه های خود را به صورت 100 درصد تعطیل نکرده اند. هواوی که در ماه فوریه قرار بود میزبان یک کنفرانس تکنولوژی بزرگ باشد، این کنفرانس را فعلا به حالت تعلیق در آورده و اعلام کرده احتمالاً آن را برای ماه آینده برنامه ریزی خواهد کرد.
کنسول بازی نینتندو سوییچ نیز که قرار بود خبرهای خوشی برای کاربران خود برای معرفی بازی های جدید داشته باشد، از آنها عذرخواهی کرده و اعلام کرده این خبرها را باید بعد از کنترل ویروس کرونا دنبال نمایند. حتی سایت های اینترنتی عرضه محصولات تکنولوژی نیز با افت بسیار زیادی روبرو بوده و نمی توانند مانند قبل جوابگوی مشتریان خود باشند. اصولاً جامعه جهانی از در دست داشتن محصولاتی که از چین وارد بازار می شود واهمه داشته و خیلی به آن رغبتی نشان نمی دهند.
سونی نیز یکی دیگر از کمپانی های بوده است که اعلام کرد میزان فروش آنها نسبت به زمان مشابه سال قبل کاهش بسیار زیادی داشته است. آنها بازار چین را در سال جدید میلادی به کل از دست داده اند.
روند کاهش فروش کمپانی های بزرگ همچنان نیز ادامه داشته و حتی سهام بسیاری از آنها در بازارهای بورس نیز با افت شدیدی روبرو بوده است. ادامه دار شدن شیوع این ویروس می تواند این وضعیت را در دنیای تکنولوزی وارد یک بحران نماید. البته هر چند مقامات چینی در هفته جدید اعلام کرده اند که میزان گسترش این ویروس را تا حد زیادی کنترل کرده و دیگر سرعت گسترش آن مانند قبل نیست. در هفته جدید شاهد ورود این ویروس خطرناک به خاک کشور عزیزمان نیز بودیم. حتی خبرهای مبنی بر فوت تعدادی از هموطنان ما نیز در این باره منتشر شده است. از این رو ادامه دار شدن این روند می تواند خطری بسیار بزرگ برای اقتصاد داخلی ایران نیز باشد که اگر به موقع راهی برای کنترل آن انجام نگیرد، میزان خطر بیشتر و بیشتر نیز خواهد شد.